Sanacija gljiva truležnica i staništa stabala


Nudimo jedinstveno rješenje na tržištu arborikulture.

Stabla u urbanim prostorima moraju ispuniti osnovni uvjet sigurnosti za svoju okolinu. Jedan od osnovnih uzroka nestabilnosti stabla i njegovih dijelova je razgradnja drvnog tkiva nastala uslijed djelovanja gljiva truležnica.

Dosadašnji pristup se uglavnom zasnivao na detekciji truleži i eventualnim mjerama sanacije u obliku prikračivanja krošnje u svrhu rasterećivanja stabla ili potpunim uklanjanjem stabla.

 

U suradnji sa Švicarskim institutom iz Sankt Gallena možemo Vam ponuditi jedinstveno rješenje za sanaciju stabala koja su zaražena gljivama truležnicama.

 

Predstavljamo produkte na bazi gljive Trichoderma harzianum, koja je prirodni antagonist svih vrsta gljiva truležnica.
Produkti su rezultat 25 godišnjeg znanstvenog istraživanja prof. dr. Francis Schwarze, vodećeg stručnjaka u analizi gljiva truležnica i zaustavljanja njihovog djelovanja na stabla.

 

Paleta proizvoda Avengelus sadrži osnovne (Avengelus BASIC), profesionalne (Avengelus PRO) i laboratorijske (individualno sintetizirane) produkte (Avengelus LAB), zavisno o potrebama sanacije

 

Trichoderma harzianum je izraziti antagonist svih gljiva truležnica i hrani se njihovim plodnim tijelima i micelijem, čime zaustavlja daljnje procese truljenja drvnog tkiva stabla.

 

Avengelus PRO produkti su prethodno kondicionirani za sljedeće gljive truležnice:

Inonotus hispidus
Latiporus sulphureus
Armillaria sp.
Kretzschmaria (Ustulina) deusta
Meripilus giganteus
Ganoderma sp.
Phaeolus schweinitzii

Upotreba proizvoda Avengelus je jedina znanstveno potvrđena metoda zaustavljanja razvoja gljiva truležnica i sprječavanja daljnjeg razvoja truleži u drvnom tkivu.

 

Osim zastavljanja razvoja, rasprostiranja i djelovanja gljiva truležnica Trichoderma ima i druge znanstveno dokazane pozitivne utjecaje na biljku domaćina:

• Jača vitalnost i otpornost biljke domaćina

• Poboljšava mikrobnu ravnotežu i potpomaže razvoj mikorize u tlu

• Povećava rast biljaka (osobito rast korijena)

• Promiče oslobađanje hranjivih tvari dostupnih u tlu

• Pomaže stablima kod stresa od suše

 

Produkti su ekološki neškodljivi, ne hlape, nemaju aerosola i ne sadrže antibiotike.

Spore gljive Trichoderma koje se koriste za izradu produkta su sakupljene u EU čime se otklanja mogućnost unosa invazivnih alohtonih sojeva.

 

Nudimo Vam analizu gljiva truležnica, detekciju truleži i izradu detaljnih planova tretiranja Vašeg stabla sa preparatima na bazi gljive Trichoderma harzianum.

Povezani članci