Zaštita i nadzor prilikom izvođenja građevinskih radova u okolišu stabala

ZAŠTITA I NADZOR PRILIKOM IZVOĐENJA GRAĐEVINSKIH RADOVA U OKOLIŠU STABALA

 

NUDIMO USLUGE ZAŠTITE I NADZORA STABALA PRILIKOM IZVOĐENJA GRAĐEVINSKIH RADOVA U NJIHOVOM OKOLIŠU.

Građevinski radovi koji uključuju zemljane iskope u neposrednoj okolini stabla vrlo često su pogubnog djelovanja za stablo.

Pri takvim radovima dolazi do značajnih oštećenja sidrenog korijena i u pravilu do gubitka volumena finog korijenja koje služi za apsorpciju hranjivih tvari iz tla.

Rane i oštećenja korijena vrlo teško zacjeljuju  i najčešće dolazi do pojave truleži i postupne razgradnje korijenaTime je značajno narušena stabilnost stabla i njegova mogućnost za opskrbu vodom i hranjivim tvarima iz tla.

Korijenje stabala nikako ne bi smjelo biti izloženo izvan zemlje dulje od nekoliko sati, jer u suprotnome dolazi do isušivanja stanica i propadanja tkiva.

Simptomi uzrokovani oštećenjem korijena rijetko su odmah vidljivi na stablima i u pravilu postaju značajno uočljivi tek koju godinu nakon radova. Nažalost tada već može biti prekasno za djelovanje i stabla je vrlo teško kasnije spasiti.

Osim oštećenja korijena, vrlo su česta mehanička oštećenja debla i krošnje stabla uslijed udaraca alatom, mehanizacijom ili prilikom transporta građ. materijala. Takve ozlijede su idealna mjesta za zarazu gljivama truležnicama, koje će kasnije narušiti stabilnost i zdravstveno stanje stabla.

Osim očitih mehaničkih ozljeda stabala, stabla na gradilištima često budu narušenog zdravlja radi zbijanja tla i njegovog onečišćenja (motorna ulja i goriva, razne kemikalije, ispusti kem. toaleta) uslijed kretanja mehanizacije i provedbe građevinskih radova.

Kako bi se izbjegle takve situacije, postoji niz procedura prilikom samog planiranja projekata, a zatim i u samoj izvedbi na terenu.

Nudimo usluge savjetovanja, provedbe mjera zaštite na terenu i samog nadzora prilikom izvođenja radova u okolini stabala.

U pravilu imamo rješenja za sve probleme koji mogu nastati u konfliktu između građevinskih radova i očuvanja stabala na gradilištu

Imamo iskustva u provođenju mjera zaštite korijena prilikom iskopa u blizini stabla, kao i orezivanja korijena i formiranja "korijenove zavjese".

Iskustvo u ovom obliku radova skupljali smo u višegodišnjem radu u SR Njemačkoj, gdje su odnosi građevinskih radova i zaštite stabala propisani standardima i zakonima.

Osim iskustva prilikom rada, ovu temu su naši stručnjaci predavali kao dio tima za European Tree Worker (ETW) certifikaciju. Nudimo temeljite programe edukacije iz ove teme komunalnim poduzećima, arhitektima, građevinskim poduzećima i svim zainteresiranim subjektima.

Povezani članci